Što se događa

Konoba Fumari ...

Udaja na LastovskuDobra večer dragi gosti, hvala vam što ste došli u konobu Fumari. U našoj bašti prikazuje se tradicionalna Udaja na Lastovsku i drago nam je što možete prisustvovati ovom dogadjaju.

Predstavljamo vam naš stari običaj udaje na lastovsku.

Mlada je obučena u našu žensku lastovsku nošnju, ​​kao i sve njene pratilje, prijateljice, ističe se sa cvijetom u kosi i buketom u ruci, a mladoženja u svoje najbolje odijelo. Koristi se naš instrument lira, i tradiconalna svatovska pjesma.

Mladi ide po svoju mladu, svi se druže i nazdravljaju. Nakon toga slijedi darivanje mlade i mladog...


SAZNAJTE VIŠE

Poklad na LastovuLastovo je..Pučinski otok u kojemu su sjedinjeni netaknuta priroda, burna prošlost i bogatstva kulturološkoga nasljeđa.
Dani u tradiciji, a i do danas bilježeno razdoblje od Sv. Tri Kralja do Čiste srijede.
Vrijeme je to kada se obilježava obrana otoka po legendi:
Poklad je katalonski glasnik. Uhvaćen i sproveden selom, osramoćen i osuđen na spuštanje tri puta niz 300 metar visoku “Pokladarevu gržu” u podnožje mjesta Lastova – Gornju Luku.

Poklad na uzu, a ispod čizama pale barutne bombe. Prvi put pet, drugi sedam, treći devet bomba. Poklada sprovodi družina Pokladara, vojnika, a uz družinu lijepih maškara koja se spaja na Dovcu u završnici kada se Poklad, slamnata lutka nabija na kolac i spali...

SAZNAJTE VIŠE